Smaaklessen Lataste school

Inleiding

Smaakles van Happy Fit op de Latasteschool in Horn: leerzaam en ontzettend leuk!

 

Proeven, ruiken…vandaag kijken wij, Pauline Schrooten van Iedereen Kan Sporten en Myrna Welten van Synthese, mee met een smaakles op de Latasteschool in Horn. Het bedrijf Happy Fit verzorgt dit schooljaar smaak- en leefstijllessen op de Latasteschool in Horn, want bewust en gezond leven is belangrijk. Happy Fit is gericht op een gezonde leefstijl voor basisschoolleerlingen met als pijlers beweging, voeding en gedrag waarin Tanja van Melick de smaaklessen verzorgd en Nicole Idema de beweeg- en leefstijllessen.

 

Het is 09:30 uur, de kinderen van groep 8 hebben er zin in. Zij zijn klaar om te ruiken en te proeven!

De kinderen worden in 4 groepjes verdeeld en ze gaan vijf verschillende opdrachten doorlopen; allen op het gebied van ruiken en proeven.

Sommige geuren herkennen ze meteen, over een aantal geuren ontstaat discussie; wat ruik ik nu?

Een voorbeeld: er staan drie bekers: beker 1 is gevuld met een witte vloeistof, beker 2 is gevuld met een roze vloeistof en beker 3 is gevuld met een groene vloeistof. Ze gaan proeven. En wat proef je?  “oh heel makkelijk”, zegt een jongen, “ beker 1 is yoghurt, beker 2 is aardbeienyoghurt en beker 3 is komkommer yoghurt”. “Nou”, zegt Tanja, ‘”  het is alle drie yoghurt, alle drie precies dezelfde smaak. Ik heb bij beker 2 een roze vloeistof erdoor gedaan, en bij beker 3 een groene, maar dat doet niets af aan de smaak. Het blijft gewoon yoghurt, maar door de kleur gaan je hersens denken oh roze dat is aardbeienyoghurt, maar dat klopt dus niet”.

 

Van groep 8 gaan we door naar de Vlinder Groep.

Tanja vraagt aan de kinderen: “Wat eten jullie op je boterham?”. Chocoladepasta, kaas, vlees, hagelslag, ham, kaas en komkommer...

Tanja gaat samen met de kinderen hierop door: wat is gezond eten? Wat staat er in de Schijf van 5 en hoe belangrijk het is om toch altijd weer een hapje te proeven, ook al denk je dat je dit niet lust. Proberen is belangrijk, wie weet lus je het nu wel!

Vervolgens krijgen alle kinderen een boterham met daarbij kaas, vlees, komkommer, worteltjes, tomaten, kruiden, etc.  De opdracht was ,maak van jouw boterham een mooi schilderij.

Prachtige kunstwerken worden gemaakt.

 

De kinderen en leraren genieten zichtbaar van deze leuke, maar vooral ook zinvolle smaakles!

De smaak en leefstijllessen op de Lataste school worden verzorgd door HappyFit; zij geven alle groepen, 1 t/m 8,  les, uiteraard in samenwerking met de leraren en ouders. Happy Fit is van mening dat leraren en ouders dit uiteindelijk ook zelf (meer) moeten gaan uitdragen en overnemen. Smaaklessen moeten uiteindelijk een vast onderdeel gaan worden in het lesprogramma, net zoals bijvoorbeeld gym of rekenen.  Super, dat kunnen wij alleen maar toejuichen!!